Recept: Koláč s jahodami a mascarpone

Jahodový koláč s mascarpone

Sezónu jsme zahájili jahodovými muffiny z perníkového těsta. Pekli jsme jako o závod a z posledních jahod jsme se rozhodli upéct něco originálního. Řekla bych, že koláč s jahodami a mascarpone je přímo stvořený na léto. Byli jsme z něho tak nadšení, že se s Vámi o to musíme podělit. Místo jahod samozřejmě můžete použít jiné ovoce, které se Vám zrovna hodí a na které máte chuť.

Jahodový koláč s mascarpone

Co potřebujete, aby jste stvořili jemné těsto?

  • 150 g hladké mouky
  • 30 g jemně mletých mandlí
  • 40 g moučkového cukru
  • 90 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody

Hotové těsto jsem dala odpočinout na půl hodiny do ledničky. Poté se těsto rozválelo a vložila jsem ho do formy. Na těsto se přiložil pečící papír a vysypalo se fazolemi, které zabránilo nafouknutí těsta. Na závěr jsem těsto vložila do trouby a pekla jsem při 160° asi 15 minut. Po 15 minutách se vyndaly fazole s pečícím papírem a těsto se znovu vložilo do trouby na 5-10 minut. V mezi čase jsem si připravila náplň.

Suroviny pro náplň

  •  250g mascarpone
  • 200g slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • 400g jahod
  • 1 vrchovatá lžíce mandlových plátků

V míse jsem šlehala mascarpone společně s kondenzovaným mlékem a vejci. Po vyšlehání se hmota nalila na korpus a vrátila se na 15-20 minut do trouby, dokud směs neztuhla.Po upečení jsem koláč nechala vychladnout a vložila do ledničky na přibližně 2 hodiny. Mezitím se mi maličko pražily mandle. Po vychladnutí jsem koláč nazdobila nakrájenými jahody a posypala mandlí. Na závěr se koláč ozdobil natrhanou bazalkou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *